21. ročník 7. září 2024

21. ročník
7. září 2024

„HISTORICI V ROUDNICI“

 

 

Do třetí desetiletky trvání výstavy Historici v Roudnici se vydáme s reflektorem namířeným na jednostopá vozidla. Naše pozvání přijal známý český znalec motocyklů pan Petr Hošťálek, který přiveze několik strojů a povypráví o nich během rozhovoru. Dalším čestným hostem bude tým z Národního technického muzea v Praze pod vedením pana Jiřího Doležala, vedoucího oddělení restaurátorských dílen NTM, se kterým spolupracujeme od roku 2018. Z této kapličky technických skvostů přivezou závodní motocykly z přelomu 50. a 60. let 20. století.

Budeme velmi potěšeni, pokud se do Roudnice na výstavu chystáte právě se svým miláčkem a zvláště srdečně přivítáme předválečné kousky. Ti mají u nás přívětivější částku startovného.

Níže je k dipozici detailnější hramonogram výstavy.

Těšíme se na vás v sobotu 7. září na Karlově náměstí v Roudnici nad Labem.

Harmonogram 21. ročníku výstavy historických vozidel

  • 7:30 – 9:30 Přejímka vozidel na Karlově náměstí

Prosíme účastníky o včasný příjezd a prostudování mapy s možnostmi příjezdu. Mapa bude zaslána zaregistrovaným účastníkům na e-mail přibližně 14 dní před akcí a bude také k dispozici na našich zde, na našich webových stránkách. Při vjezdu na výstavní plochu bude kontrolováno, zda vozidlo splňuje podmínky provozu na veřejných komunikacích. Po zaparkování vozidla na výstavní ploše se každý účastník zaregistruje u pořadatelů a obdrží poukázku na oběd, volnou vstupenku na vinobraní, itinerář spanilé jízdy, informační leták, popisový list k vozidlu a popř. propozice k účasti v soutěži „O pohár pořadatelů“. Každé vozidlo bude poté pořadateli ohrazeno a označeno popisovým listem. Startovné činí 300Kč pro vozidlo/stroj vyrobené do r. 1945 (včetně) a 400 Kč pro ostatní vozidla/stroje. Pro další účastníky setkání je nutné oběd závazně objednat předem v přihlášce v případě, že o něj mají zájem. Cena tohoto oběda je 150 Kč.

  • 8:00 – 12:00 Soutěž „O pohár pořadatelů“

Soutěž bude probíhat na několika stanovištích v prostoru Karlova náměstí a jeho blízkého okolí. Úkoly jsou zaměřené na vědomosti i zručnost.

  • 09:45 – 13:30 Stylová hudební produkce kapely Dixi Band v centru výstavy
  • 10:00 Zahájení výstavy

V rámci výstavy bude probíhat prodej klobouků Salonu Dantes a hodnocení vystavených vozidel pořadateli. Ceny budou uděleny v kategoriích auto a moto do roku výroby 1945 včetně, v kategoriích auto a moto vyrobených od roku 1946 a v kategorii speciální vozidla. Udělena bude také cena starosty města.V průběhu dne je možnost navštívit Roudnické vinobraní.

  • 10:30 – 13:00 Podávání oběda (čas oběda bude uveden na stravence)
    • 10:45 – 11:00 Rozhovor a prezentace čestného hosta
  • 11:30 – 12:00 Soutěžní módní přehlídka dobového oblečení

Posádky (jednotlivci, páryčivětšískupiny), které se předempřihlásily k soutěžidobovýchkostýmů, budoupostupněpředstavoványporotě a divákům v centruvýstavy. Každáposádkabudemítpředempřidělenosoutěžníčíslo (obdržípředpřehlídkou), vítězbudevyhlášenspolu s ostatnímivýsledkyve 13:45.

  • 12:30 – 12.50 Rozhovor a prezentace čestného hosta
  • 13:30 Rozprava ke spanilé jízdě a organizaci defilé vozidel v centru výstavy
  • 13:45 Slavnostní vyhlášení výsledků všech soutěží a předání cen
  • 14:00 Defilé vozidel a start spanilé jízdy

Na trasu spanilé jízdy budou vozidla startovat jednotlivě dle pokynů pořadatelů, a to v max. minutových intervalech. Každé vozidlo projede nejprve přes startovní bránu, kde bude představen jak řidič, tak jeho stroj. Vozidla budou mít orientaci na trase usnadněnou pomocí itineráře a šipek. Řidiče žádáme, aby na trati nepředjížděli vozidla, která startovala dříve a zároveň, aby s ohledem na pomalejší vozidla nepřekračovali rychlost 60 km/h. Trasa spanilé jízdy vede okolím Roudnice nad Labem, její délka je cca 60 km.Vyjížďka je opět organizovaná jako tzv. „protijízda“, což znamená, že trasa je volena tak, aby řidiči během spanilé jízdy potkávali své kolegy v protisměru.

  • 15:30 – 17:00 Závěr spanilé jízdy na Karlově náměstí a závěrečné občerstvení

Pozaparkování vozidla na výstavní ploše si bude moci každý řidič individuálně vyzvednout u pořadatelského stánku upomínkové předměty.V rámci startovného bude k dispozici i malé občerstvení v centru výstavy u stánku s kávou.